I jos jedan novi najbolji prijatelj

Reading Time: 2 minutes

Bio sam jucer opet u starom gradu i nakon shoppinga (u kojem su me potencijalno zvarali pa ne bih ulazio u detalje :-)) spustao sam se prema hotelu kroz ulicice koje inace vrve standovima a sad su bile poluprazne jer je bila nedjelja popodne. No jos uvijek je tu i tamo bio poneki entuzijasticni trgovac nabrijan da stogod uvali nekom zalutalom turistu.
Izbjegavanje njihovog natezanja za rukav je jos teze nego odolijevati napadima obozavatelja cipela u gradu jer je manevarski prostor bitno manji pa sam nakon uspjesno eskivirana 2-3 trgovca, ipak morao stati kod jednog klinca. Naime, dok sam prolazio pored njegovog standa, pitao me na engleskom otkud sam na sto sam mu uredno odgovorio da sam iz Hrvatske i nastavio dalje, jer bi ih obicno to prilicno zbunilo.
Njegov odgovor na to je bio jasan i glasan “Dobar dan” na sto sam se ja naravno skoro strmeknuo naglavacke niz ulicu. Jos je jednom ponovio “Dobar dan” i nadopunio sa “Kako si?”. Time me dovoljno sokirao da mu dozvolim da me uvuce u svoj ducan i pocne mi uvaljivati sve i svasta. Kad sam ga pitao otkud zna hrvatski (ili stogod to vec bilo, iako je zvucalo vrlo artikulirano), samo mi je rekao da on ima “many friends” i da je znao on jos tih rijeci ali ih je zaboravio. Jedini dosadasnji znak da netko zaista razumije otkuda dolazim je bio jedan od onih ulicnih “udvaraca” koji je na spomen Hrvatske poceo prstom crtati kvadratice po prsima i hvaliti nas nogomet. Ali da mi netko domaci (i to jos klinac od svojih 15-16 godina) progovori na, hm, tecnom hrvatskom, to je ipak bio sok.
Nakon 10-ak minuta natezanja sto cu ili necu kupiti (nisam ipak nista kupio) pitao me zasto zivim u Hrvatskoj a ne u Njemackoj ili Americi na sto sam mu rekao da sam u Hrvatskoj rodjen i da to moja zemlja. Da, veli on, ali to ti je bezveze, da odes u Njemacku ili Ameriku bio bi bogat.
Moje je uvjeravanje da to bas i nije tako te da i u Njemackoj a pogotovo u Americi ima puno siromasnih ljudi, efikasno srezao rekavsi da njegova teta zivi u Njemackoj i da je jako “rich”.I tko sam sad ja da se tome usprotivim 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.