Pusaci jos malo pa popusili

Reading Time: 2 minutes

swiss_flag

no-smoking_m

Dakle, manevarski prostor za pusace definitivno se smanjuje svakim danom (i u svakom pogledu). Kako sam ove godine uglavnom picio u Kijev i iz njega te letio uglavnom preko Austrije, nisam to toliko primjetio jer u Austriji pusenje jos nije smrtni grijeh. Istina, imaju one odvratne prostorije u plexiglasu gdje izoliraju nepodobne i u istim ventilacija ponekad radi a ponekad ne, no za divno cudo ima i kafica “na otvorenom” gdje se moze pusiti sto mi je ne jednom dobro doslo kad

sam imao “rupu” od preko dva sata izmedju letova.

No, onda sam nedavno morao letiti preko Munchena koji je inace jedan od ponajudobnijih aerodroma, samo da bih otkrio da su (valjda od ove godine) zabranili pusenje osim u prostorijama velicine malo vece trelefonske govornice koje su, bar nesto, posteno ventilirane. OK, znaci nema vise ispijanja kave u obliznjem kaficu. To mogu prezivjeti.

U povratku sam pak letio preko, meni vec godinama mrskog Frakfurta gdje me je docekao veliki natpis “Welcome to non-smoking Frankfurt airport”. Kad kazu, “non-smoking” onda to i misle. N-e-m-a p-u-s-e-nj-a. Tocka. Nigdje i ni u kojoj varijanti. To ih naravno ne sprecava da po cijelom aerodromu imaju ogromne reklame za Marlboro, Winston, Camel i ostale zlocince koji im donose lovu. A u duty-free shoppovima, cigareta na vagone. Koje je to licemjerje-za ne vjerovati.

Dok ovo pisem, sjedim u Zurichu na aerodromu i cekam let za Kopenhagen. DSC00157_maliS obzirom da je u Zagrebu bila guzvetina na check-in-u (pa i na Business Class counteru gdje se redovito uvalim sto je jedina privilegija frequent flyer statusa u Lufthansi), jedva sam stigao na boarding te nisam ni zapalio “one for the road”. S olaksanjem sa ustanovio da civilizirani Svicarci imaju lijepu, veliku i ventiliranu pusionu (s pogledom) u kojoj sad sjedim s kavom i kuckam ovih par recenica. Bas me zanima koliko dugo ce potrajati dok i posljednje oaze za nas nesretnie ovisnike ne budu ociscene od duhanskog dima.

Inace, spremajuci se u Kopenhagen, bukirao sam si tamo hotel u kojem sam proveo mjesece i mjesece. Vrlo simpa hotel, blizu zeljeznickog kolodvora, u mrtvom centru grada, s prihvatljivom cijenom i besplatnim internetom. Za 2 sata dolazi mi mail da je od pocetka ove godine hotel 100% nepusacki. WTF! Tako da sam morao onda traziti alternativu i nadam se da sam ju nasao jer iako sam naglasio da hocu sobu za pusace, nisu mi se javili s “odbijenicom”. No to jos nista ne znaci.

UPDATE: I eto, u hotelu su mi lijepo dali sobu za pusace kako smo se i dogovorili 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.